Help

Op deze pagina leggen we kort uit hoe je eduID kunt gebruiken. Heb je behoefte aan een meer uitgebreide uitleg ondersteund met screenshots? Kijk dan op onze wiki.

Op deze Help-pagina vind je de volgende onderwerpen:

  Een eduID-account aanmaken

  Klik hiernaast op de knop ‘Vraag een eduID aan’. Vul vervolgens je (persoonlijke) e-mailadres in en je voor- en achternaam. Je ontvangt dan een bevestigingsmail op het adres dat je hebt ingevuld. Klik op de link in die e-mail, en je eduID-account is meteen actief.

  Inloggen met eduID

  Je hebt voor eduID geen wachtwoord nodig (maar die kun je wel instellen als je dat wilt, zie hieronder). In plaats daarvan log je in met een ‘magische link’. Het inloggen begint door – nadat je een eduID hebt aangemaakt – je e-mailadres in te vullen en te klikken op de knop ‘Mail een magische link’. Je krijgt dan binnen enkele minuten een e-mail met een ‘Login-knop’ erin. Als je daarop klikt ben je gelijk ingelogd en word je doorgestuurd naar de dienst waar je naar op weg was.

  De link verloopt na 10 minuten. Daarna moet je opnieuw een ‘magische link’ aanvragen als je alsnog wilt inloggen. Geen e-mail ontvangen? Kijk even in je spam.

  Een (optioneel) wachtwoord instellen

  Je kunt via Mijn eduID je eduID beheren. Je kunt hier ook een wachtwoord instellen voor je eduID-account. Ga naar het tabblad ‘Beveiliging’ om een wachtwoord in te stellen. Als je dit hebt gedaan kun je voortaan kiezen of je via een ‘magische link’ of met een wachtwoord wilt inloggen.

  Inloggen met een beveiligingssleutel

  Naast inloggen met een ‘magische link’ en/of een wachtwoord, kun je er ook voor kiezen om een beveiligingssleutel te gebruiken. Dit kan een losse, fysieke sleutel zijn (bijvoorbeeld een Yubikey) of een ingebouwde sensor van je apparaat, zoals bijvoorbeeld een vingerafdruk. Om een beveiligingssleutel te kunnen gebruiken moet je deze eerst aan je eduID koppelen via Mijn eduID. Klik bij het tabblad ‘Beveiliging’ op ‘Beveiligingssleutel toevoegen’ en volg de instructies.

  Nadat je dit hebt gedaan kun je de eerstvolgende keer dat je wilt inloggen met eduID de beveiligingssleutel gebruiken. Vul tijdens het inloggen je e-mailadres in en klik onder ‘Andere inlogmanieren’ op ‘Login met een beveiligingssleutel’.

  Je eduID-account beheren

  Je kunt je eduID-account beheren via Mijn eduID. Je kunt hier je naam, je e-mailadres en de beveiliging van je eduID-account beheren; ook kun je hier zien op welke diensten je al bent ingelogd met eduID en je eduID accountinformatie downloaden.

  Meer help en uitleg

  Op onze wikipagina vind je meer informatie en uitleg over eduID.